MICII INTREPRINZATORI si FILMUL HORROR pe care-l TRAIESC in ROMANIA

Stiu ca e 1 martie si e frumos afara, dar pentru unii viata e trista. Acesta este ultimul comentariu primit pe blog:
"Un exemplu concret. Sunt antreprenor din Regiunea Nord Est, in confectii imbracaminte; angajez persoane in mediul rural (sunt singurul angajator in comuna); platesc in acord individual, pornirea e de la salariul minim + bonuri de masa, inseamna in total cca 943 lei net pt ca bonurile sunt taxate doar cu 16% .
La prima vedere vad doua efecte ale majorarii salariului minim:
1. Clientul strain (lucrez export) nu-mi plateste mai mult, ca-mi compara preturile cu Turcia. Bonurile de masa ma costa cca 200 lei pe salariat si nu mai am de unde sa le dau daca salariul minim se mareste cu 200 lei + contributii angajator, in final salariatul ramane cu net de cca 912 lei dupa majorare. Efectul pervers: salariatul care trebuie “ajutat” cu aceasta majorare de salariu minim pierde 30 de lei; sa inteleg ca angajatii care primesc bonuri de masa trebuie sa piarda bani (ca-s mai pricopsiti:) pentru binele celor care nu primesc….cum sa le explic asta?
2. In comuna nu gasesc muncitori calificati; in clasele de “confectioneri imbracaminte” de la scoli elevii invata de toate, mai putin cum sa execute cu viteza maxima cateva operatii simple din procesul tehnologic al unui produs de imbracaminte (nici o legatura intre invatamant si angajatori). Dureaza intre 6 luni si un an sa formez un salariat, timp in care trebuie sa-i platesc salariul minim; tot timpul am cam 4 persoane in formare (sa inlocuiesc plecarile in maternitate, pensionare, Italia, etc)…dupa majorarea salariului minim, nu mai am buget sa formez mai mult de 2-3 persoane simultan, desi am doritori. In limbaj “tehnic” asta se numeste bariera de intrare pe piata muncii.
Stiu…am o afacere de 2 lei care nu merita sa supravietuiasca pt ca valoarea adaugata e mica, exploatez oamenii, le sug sangele etc. etc….dar pana una alta platesc salarii si impozite la 30 de oameni care nu alta alternativa…scutesc statul de plata ajutoarelor sociale pentru ei….ii invat o meserie care ii face angajabili in alta parte daca vor sa emigreze…..magazinul din sat are si el incasari mai bune …
Aici in sate e foarte important pentru oameni sa se angajeze de tineri…daca ajung la 40 de ani si nu au lucrat niciodata…nu-i mai poti invata sa stea 8 ore la lucru indiferent cati bani le dai."